je nezávislá nezisková organizace, která již více než 15 let shromažďuje finanční i nefinanční podporu k záchraně a obnově železniční historie v České republice. Jejím hlavním posláním je získávání prostředků pro opravu a údržbu historických železničních kolejových vozidel, drážních staveb, zařízení a vybavení, zejména ve vlastnictví Českých drah, a.s. a Národního technického muzea, jakož i jiných drážních i nedrážních subjektů. Pro naplnění svého poslání spolupracuje jak Nadace, tak i její představitelé s Českými drahami, a.s., Správou železniční dopravní cesty, a.s., s Národním technickým muzeem v Praze i s Odborovým sdružením železničářů, s Federací strojvůdců, Unií železničních zaměstnanců a rovněž se zástupci železničních opraven a dep kolejových vozidel.

let od založení nadace
úspěšných projektů
tis. Kč darů shromážděných na účtu "Albatros"

čtvrtek, říjen 07, 2021 Novinky
AKTUALIZOVÁNO: 4. 10. 2021 Vážení partneři NOK, Vážení dárci, Vážení příznivci a fanoušci „Železniční nostalgie“, po vyhlášení společného záměru renovace parní lokomotivy 498.112 (Albatros) a veřejné sbírky ve spolupráci ČD a.s. s NOK zveřejňujeme aktuální stav veřejného sbírkového účtu NOK: 278975072/0300 vedeného u Krajského úřadu Olomouc s variabilním symbolem 498.112 pro tento záměr .
čtvrtek, říjen 07, 2021 Novinky
Institut pro památky a kulturu, o. p. s., vyhlásil v úterý 14. 9. 2021, v barokním refektáři dominikánského kláštera v Praze, výsledky soutěže veřejných sbírek na historické památky - MÁME VYBRÁNO. Nadace Okřídlené kolo (NOK) zaujala redakci především prezentací své činnosti a realizovaných projektů na webových stránkách Nadace , respektive prezentací veřejného sbírkového účtu NOK společně s ČD, a. s., v případě záměru renovace parní lokomotivy „Albatros“.
čtvrtek, říjen 07, 2021 Novinky
Na Masarykově nádraží v Praze proběhlo setkání Nadace Okřídlené kolo, která se zabývá železničním kulturním dědictvím, s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem, zástupci Správy železnic, Národního technického muzea nebo Českých drah. Cílem nadace je propojit železniční spolky, fanoušky nebo firmy do jedné platformy, která by řešila financování a zachování železničních vozidel.

Dokončené projekty