je nezávislá nezisková organizace, která již více než 15 let shromažďuje finanční i nefinanční podporu k záchraně a obnově železniční historie v České republice. Jejím hlavním posláním je získávání prostředků pro opravu a údržbu historických železničních kolejových vozidel, drážních staveb, zařízení a vybavení, zejména ve vlastnictví Českých drah, a.s. a Národního technického muzea, jakož i jiných drážních i nedrážních subjektů. Pro naplnění svého poslání spolupracuje jak Nadace, tak i její představitelé s Českými drahami, a.s., Správou železniční dopravní cesty, a.s., s Národním technickým muzeem v Praze i s Odborovým sdružením železničářů, s Federací strojvůdců, Unií železničních zaměstnanců a rovněž se zástupci železničních opraven a dep kolejových vozidel.

let od založení nadace
úspěšných projektů
tis. Kč darů shromážděných na účtu "Albatros"

středa, duben 13, 2022 Novinky
AKTUALIZOVÁNO: 28. 2. 2022 Vážení partneři NOK, Vážení dárci, Vážení příznivci a fanoušci „Železniční nostalgie“, po vyhlášení společného záměru renovace parní lokomotivy 498.112 (Albatros) a veřejné sbírky ve spolupráci ČD a.s. s NOK zveřejňujeme aktuální stav veřejného sbírkového účtu NOK: 278975072/0300 vedeného u Krajského úřadu Olomouc s variabilním symbolem 498.112 pro tento záměr .
středa, duben 13, 2022 Novinky
S hlubokou lítostí Vám sdělujeme, že dne 9. ledna 2022 nás v nedožitých 78 letech náhle opustil jeden ze zakladatelů Nadace Okřídlené Kolo a dlouholetý člen SR NOK pan Kurt Mužík. V jeho osobě ztrácíme nejen kolegu ale i kamaráda. Za vše touto cestou velmi děkujeme. Prosíme uctěme jeho památku tichou vzpomínkou. Za Nadaci Okřídlené Kolo Martin Vavrečka předseda SR NOK

Dokončené projekty