je nezávislá nezisková organizace, která již více než 15 let shromažďuje finanční i nefinanční podporu k záchraně a obnově železniční historie v České republice. Jejím hlavním posláním je získávání prostředků pro opravu a údržbu historických železničních kolejových vozidel, drážních staveb, zařízení a vybavení, zejména ve vlastnictví Českých drah, a.s. a Národního technického muzea, jakož i jiných drážních i nedrážních subjektů. Pro naplnění svého poslání spolupracuje jak Nadace, tak i její představitelé s Českými drahami, a.s., Správou železniční dopravní cesty, a.s., s Národním technickým muzeem v Praze i s Odborovým sdružením železničářů, s Federací strojvůdců, Unií železničních zaměstnanců a rovněž se zástupci železničních opraven a dep kolejových vozidel.

let od založení nadace
úspěšných projektů
tis. Kč darů shromážděných na účtu "Albatros"

čtvrtek, červenec 14, 2022 Novinky
Podpisem darovací smlouvy a předáním „symbolického šeku“ i úvodní částky v hodnotě 100 000,- Kč na renovaci parního vozu „Komarek“ vyrobeného v roce 1903 do plně provozního stavu navazuje Nadace Okřídlené Kolo na dlouhodobou spolupráci s NTM, které je zároveň jedním z jejích spoluzakladatelů.
středa, červen 08, 2022 Novinky
V rámci akce dne 4.6. 2022 Parní vlaky v České Lípě ČD a.s. proběhlo s NOK úvodní symbolické předání "šeku" 300 000 Kč pro "Albatros i představení nové sbírky pro "Šlechtičnu"!
pátek, červen 03, 2022 Novinky
Tuto sobotu 4. června se v České Lípě můžete užít den plný parních lokomotiv. Už v ranních hodinách vyjede z pražského hlavního nádraží motorový vlak do České Lípy. Z České Lípy pak bude během celého dne vyjíždět vlak v čele s parní lokomotivou Rosničkou (464.202) ve směru do Doks, Mimoně, Nového Boru nebo Blíževedel a zpět. Připraven bude i pestrý doprovodný program.

Dokončené projekty