je nezávislá nezisková organizace, která již více než 15 let shromažďuje finanční i nefinanční podporu k záchraně a obnově železniční historie v České republice. Jejím hlavním posláním je získávání prostředků pro opravu a údržbu historických železničních kolejových vozidel, drážních staveb, zařízení a vybavení, zejména ve vlastnictví Českých drah, a.s. a Národního technického muzea, jakož i jiných drážních i nedrážních subjektů. Pro naplnění svého poslání spolupracuje jak Nadace, tak i její představitelé s Českými drahami, a.s., Správou železniční dopravní cesty, a.s., s Národním technickým muzeem v Praze i s Odborovým sdružením železničářů, s Federací strojvůdců, Unií železničních zaměstnanců a rovněž se zástupci železničních opraven a dep kolejových vozidel.

let od založení nadace
úspěšných projektů
tis. Kč darů shromážděných na účtu "Albatros"

čtvrtek, červenec 08, 2021 Novinky
Vážení partneři NOK, Vážení dárci, Vážení příznivci a fanoušci „Železniční nostalgie“, po vyhlášení společného záměru renovace parní lokomotivy 498.112 (Albatros) a veřejné sbírky ve spolupráci ČD a.s. s NOK zveřejňujeme aktuální stav veřejného sbírkového účtu NOK: 278975072/0300 vedeného u Krajského úřadu Olomouc s variabilním symbolem 498.112 pro tento záměr .
středa, červen 30, 2021 Novinky
Sdělení předsedy Správní rady NOK Martina Vavrečky Váženi přátelé a příznivci oblasti Železniční nostalgie, dovolte mi touto cestou velmi poděkovat za obdržený dar ve výši 30 000 Kč pro naši Nadaci Okřídlené Kolo, který nám byl doručen prostřednictvím České pošty dne 22. 6. 2021.
pondělí, červen 14, 2021 Novinky
Parní lokomotiva Albatros (nyní s číselným označením 498.112) byla výrobně dokončena na začátku roku 1955 pod výrobním číslem 3063, před zahájením renovace chyběla lokomotivě řada podstatných komponentů. Centrum historických vozidel Českých drah se rozhodlo pro záchranu tohoto ojedinělého vozidla před jeho úplnou devastací.

Dokončené projekty